18 september = World Cleanup Day

Waar geleefd wordt, stapelt afval zich op. Iedereen weet dat afval eigenlijk in de vuilbak hoort. Maar toch belandt het er ook wel eens naast. Daarom is het goed dat we op 18 september wereldwijd de World Cleanup Day vieren, de ideale gelegenheid om samen te zorgen voor een kraaknette omgeving. Capstone Development Group geeft alvast het goede voorbeeld, en zal met Mooimakers de Willemskaai-site onder handen nemen. Volg jij in onze voetsporen? Vele handen maken licht werk.

Op zich is opruimen niet zo moeilijk. Iedereen kan dus het verschil maken. Tegelijk is het best plezant om met een paar vrienden of familieleden aan de slag te gaan. Zeker met een aangenaam zonnetje aan de hemel. Voldoening gegarandeerd! Want geef toe: een opgeruimde omgeving is een stuk aangenamer, toch?

WORLD CLEANUP DAY DANKZIJ MOOIMAKERS

Ken je Mooimakers? Dat is het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten. Zie het als de motor van een maatschappelijke beweging waar iedereen deel van kan uitmaken. Wel, deze organisatie zorgt ervoor dat de opruimacties voor World Cleanup Day over heel Vlaanderen gesmeerd verlopen.

CAPSTONE DEVELOPMENT GROUP ORGANISEERT EIGEN OPRUIMACTIE

Op 24 september trekken we met het ganse team van Capstone Development Group ons fluo hesje en handschoenen aan en houden we een clean up van de Willemskaai-site en het jaagpad langs de Willemsvaart. Al het zwerfvuil dat we rapen die dag kan niet meer in de Willemsvaart terecht komen, zo dragen we ons steentje bij aan een propere vaart.

Heb je zelf een ‘schoon’ voorstel? Registreer het dan — net zoals wij — tot 26 september als een van de meer dan 3.700 acties. Zo geniet je van de ondersteuning van Mooimakers.

KIES JE WORLD CLEANUP DAY UITDAGING

Heb je graag nog wat concrete inspiratie voor jouw actie tijdens de World Cleanup Day? We helpen je graag op weg. De vuistregel hierbij? Start met een haalbare uitdaging. En voer vervolgens de intensiteit stelselmatig op. Alle beetjes helpen. Dus ... ga vooral op jouw eigen manier aan de slag.

1. Mijn ‘Propere Stoep’
Wil je niet te overmoedig beginnen? Slim! Want het is duurzamer om stelselmatig op te bouwen in plaats van je goede voornemen meteen te verbranden. Kies daarom om het zwerfvuil op je stoep aan te pakken tijdens de World Cleanup Day. In ruil voor een paar minuutjes van jouw tijd krijg je een hoop waardering van je buurtbewoners en draag je bovendien waardevol bij aan een mooiere wereld.

> Registreer je ‘Propere Stoep’ zoals al 6.140 Vlamingen voor jou deden

2. Mijn ‘Propere Buurt’
Ben je dat zwerfvuil in je ruimere buurt ook zo beu? Zet die frustratie dan om in energie en ontpop je tot zwerfvuilvrijwilliger. Of toon je van jouw sportiefste kan als plogger — een jogger die onderweg zwerfvuil opraapt. Dan krijg je tijdens de World Cleanup Day extra hulp van Mooimakers.

> Registreer je ‘Propere Buurt’
> Ontdek helpende handen in je buurt

3. Help mee aan een opruimactie in je buurt
Wil je wel meehelpen, maar heb je niet meteen een eigen project voor ogen? Geen probleem: zoek een initiatief bij jou in de buurt en steek daar een helpende hand toe — net zoals een aantal vrijwilligers de Willemskaai-site mee helpen opruimen.
> Kies jouw favoriet uit de 3.728 geregistreerde opruimacties

ORGANISEER EEN OPRUIMACTIE

Mooimakers staat klaar om alle organisatoren van opruimacties te ondersteunen met informatie, tips en het nodige materiaal. Hoewel 18 september de officiële World Cleanup Day is, loopt de bewustmakingsactie van 12 tot 26 september 2021. Als je een actie registreert, ontvang je een mail van Mooimakers. Daarin staat een link om alle projectinformatie te updaten. Op het einde van je actie geef je de hoeveelheid verzameld afval op. Zo kan Mooimakers jouw resultaat bij het wereldwijde totaal tellen. Samen gaan we voor(?) een mooiere en propere toekomst… op Willemskaai en ver daarbuiten.

> Ontdek de mooie locatie van Willemskaai