Terhills: ontdek het meest adembenemende panorama van Vlaanderen

Op 2 kilometer van Willemskaai vind je de hoofdingang van Terhills, een verrassend gebied van 356 hectare in Maasmechelen en Dilsen-Stokkem, grenzend aan het Nationale Park Hoge Kempen. Tot begin 2021 stond dit gebied bekend als Connecterra. Het industriële mijn- en grindontginningsverleden heeft nu een ontspanningsfunctie gekregen. Met de vergezichten van op de terril over Terhills als visueel hoogtepunt.

Connecterra = aarde die samenbrengt

Met een portie Engels en een snuifje Latijn, begrijp je meteen waar Connecterra vandaan komt: de naam is een combinatie van ‘verbinden’ (Connect) en ‘aarde’ (Terra). Het is een gebied op de grens tussen Dilsen-Stokkem en Maasmechelen, de thuishaven van Willemskaai. In 2013 kreeg het de eer zich de hoofdpoort van het Nationaal Park Hoge Kempen te mogen noemen. De parkeermogelijkheden en de aanwezige horeca zorgen voor een warm en gerieflijk welkom voor je bezoek.

Voor elk wat wils

Ken je de alias van Connecterra? Trrrr ... Terhills. En dan gaat het vaak over het Terhills Hotel of het Terhills Resort. Maar je hebt er evengoed de Kunstacademie waar je kinderen fascinerende vaardigheden bijleren en inoefenen. Wandel je nog verder? Dan kom je bij het Terhills Aquapark met het cablepark — ideaal voor elke zelfverzekerde waterrat. Aan de andere kant van het domein zie je de twee opmerkelijke schachtbokken. Bij andere voormalige mijnen waren die in staal gemaakt, maar hier zijn ze van beton. Naast die eyecatchers bouwde de UHasselt zijn Field Research Centre | Ecotron. Die topinfrastructuur voor klimaat- en biodiversiteitsonderzoek is uniek in Europa. Daarom is het een geliefde plek voor wetenschappers én het grote publiek.

De revival van Terhills

Sinds 1987 is er veel gebeurd. Maar tijdens elke stap in de ontwikkeling van het gebied, was er aandacht voor de natuur. Daarom vind je hier intussen verschillende vlindersoorten en planten. In het gebied zijn vier bewegwijzerde wandelroutes van 1,4 km tot 10,9 km. Als bezoeker betaal je 3 euro toegang, waarmee je de kosten voor het toezicht, het onderhoud en de bescherming van de kwetsbare zones helpt dragen. Als je nog verder doorwandelt, komen we bij de pièce de résistance: de ‘Tweeling Terhill’-terril. Toegegeven, het is een kuitenbijter. Maar in ruil voor de uitdagende wandeling krijg je het mooiste panorama van Vlaanderen: zie hoe natuur en water bij elkaar komen — net zoals Waterfront en Parkview op Willemskaai (maar dan in het héél groot ­čśÇ).

Na de natuur ... de shopping

Tot 1987 was heel dit gebied de steenkoolmijn van Eisden. Maar na de mijnsluiting viel de activiteit voor lange tijd stil op Terhills. Dat gaf de natuur de ruimte om de industriële archeologie opnieuw over te nemen. Door die groenstrook aan het nationale park toe te voegen, is er nu een natuurlijke verbinding met de Maasvallei. Via deze ecologische corridor kan je oostwaarts naar de Maas. En als je toch in die richting gaat, kan je net zo goed halt houden in outlet center Maasmechelen Village. Want die shopping fun is het perfecte tegengewicht voor je natuuravonturen. Zo combineer je het beste van twee werelden.

> Vind je ideale appartement op Willemskaai op een steenworp van Terhills