Kunstproject Willemskaai-reflecties steunt creatieve geesten én het goede doel

Willemskaai is meer dan een woonproject. Het wordt een plek waar creativiteit en maatschappelijk engagement samenvloeien. Daarom lanceren we ‘Willemskaai-reflecties’: in dit kunstproject vertalen creatieve professionals en hobby-designers van alle leeftijden — individueel of in groep — de woonvisie van Willemskaai in woord en beeld. De winnende inzendingen krijgen een plek op één van de metalen bootjes, die vervolgens tentoongesteld en geveild worden. De opbrengst daarvan gaat naar de bedenkers van het ontwerp én het goede doel SOMA Maasmechelen vzw.

Reflecties in woord en beeld

In het kader van dit kunstproject nodigen de initiatiefnemers creatieve geesten en kunstenaars uit om te reflecteren over deze woonvisie en ze te vertalen naar tekst of beeld. Hoe vat je de socio-culturele woonmix op Willemskaai in een tekening, een schets of een treffend beeld? Welke reflecties en topics over de maatschappij in het algemeen houden je bezig? Of hoe omschrijf je het woongevoel aan het water in een gedicht? Een plek aan het water werkt inspirerend. Het zet aan tot reflectie, tot nadenken.

Publieke tentoonstelling

Van creatieve peuter tot hobby-designer of ervaren creatieveling, individueel of in groep: iedereen mag zijn creatie insturen. Ambassadeurs Jee Kast (woordkunstenaar) en Rachel Hansoul (grafisch ontwerper) geven alvast het goede voorbeeld. Uit alle inzendingen selecteert een professionele jury op 10 augustus - onder voorzitterschap van beeldend kunstenaar Gert Robijns - ‘winnaars’. De winnaars ontvangen een metalen versie van het bootje, waarop ze hun ontwerp kunnen aanbrengen. Vervolgens etaleren we de winnende bootjes op drukbezochte plaatsen in Maasmechelen. Zo ontstaat een publieke tentoonstelling, verweven met de maatschappij.

Kunstproject met veiling voor het goede doel

Het orgelpunt van de kunstwedstrijd is de veiling in het najaar. De opbrengst hiervan gaat enerzijds naar de kunstenaar en anderzijds naar SOMA Maasmechelen vzw. Dat is een vereniging waar armen het woord nemen. Net zoals Willemskaai focussen ze bij SOMA op zelfreflectie. Want ook zij nodigen zoveel mogelijk mensen uit om na te denken over armoedebestrijding. De levendige dialoog tussen mensen met uiteenlopende achtergronden maakt duidelijk wat er écht nodig is: een warmere en rechtvaardige maatschappij waarin iedereen zijn persoonlijke doelen kan nastreven op basis van gelijke kansen. Meer nog, een samenleving waarin solidariteitsacties rond armoedebestrijding alsmaar minder nodig zijn. De financiële steun vanuit Willemskaai helpt om de digitale kloof te dichten. SOMA gaat hardware aankopen en opleidingen organiseren, waardoor meer mensen veilig op internet kunnen.

Eeuwige roem voor twee creatievelingen

Na afloop van de veiling kiest de jury van het kunstproject twee ontwerpen. Deze designs voeren we uit op groot formaat (3,5 meter). Bovendien krijgen die maxi-boten een ereplaats in de buurt van Willemskaai. Zo verrijken we het straatbeeld van Maasmechelen met twee permanente kunstwerken.

Vaar naar https://www.willemskaai.be/nl/reflecties voor meer informatie!