10 tips om de ideale keuken samen te stellen

De keuken is één van de moeilijkste ruimtes om in te richten. Want hoe combineer je gebruiksgemak (voldoende ruimte en praktisch comfort) met een mooi design? Daarom helpen we je graag op weg, met 10 tips voor je ideale keuken.

1. Laat je inspireren in verschillende showrooms

Om tot een slimme keuze te komen, is het goed om te weten wat er mogelijk is. Ga daarom langs bij verschillende keukenbouwers en laat je informeren over de opties. Vraag ook naar de voor- en nadelen van de oplossingen die ze voorstellen. Bevraag je over prijzen, garanties en het gebruik van (duurzame) materialen. In deze informatieronde hoef je nog geen specifieke keukenbouwer te kiezen. Ga eerst zelf aan de slag met de verzamelde informatie.

2. Kies het juiste ontwerp

Je huidige keuken voelt vertrouwd aan. Maar nu krijg je de kans om voor een verbeterde versie van de lay-out en functionaliteit te kiezen. Ga je voor een U- of een L-opstelling? Of is het beter om je keuken tegen een rechte wand te plaatsen? Misschien is er ook plaats voor een kookeiland? Probeer je voor te stellen dat je in je nieuwe keuken staat: hoe ga jij het liefst aan de slag? Fantaseer jouw ideale opstelling en benodigde onderdelen bij elkaar en houd hierbij vooral rekening met wat je vandaag mist in je keuken.

3. Kies voor onderhoudsvriendelijke werkbladen

Is je basisontwerp klaar? Ga dan verder met de materiaalkeuze: de meeste actie in je ideale keuken gebeurt op het werkblad. Kies daarom voor een onderhoudsvriendelijke variant die jij mooi vindt. Eentje die hygiënisch en hittebestendig is, bestand tegen dagelijks gebruik, vlekken, zuren vocht en krassen met andere woorden. Composiet, natuursteen, laminaat, hout of inox? Elks hebben ze hun voor- en nadelen. Composiet is waarschijnlijk de meest duurzame keuze, want uitermate vlek- en krasbestendig en de keuzemogelijkheden qua kleuren en stijlen zijn eindeloos. Hitte kan bij sommige types voor beschadiging zorgen, dus informeer je goed. Met natuursteen haal je een luxueus stukje natuur in huis, dat zowel hitte-, kras- als zuurbestendig is. Anderzijds heeft het net wat meer onderhoud nodig, met de juiste producten. Laminaat is het goedkoopste, maar anderzijds ook minst duurzame alternatief. De keuze aan kleuren en motieven is eindeloos en een laminaten werkblad vraagt niet veel onderhoud. Echter is dit product niet bestand tegen krassen, hitte en eventuele vochtindringing op langere termijn. Met hout kies je duurzaam en tijdloos, echter ook hier scoren kras-, hitte- en vochtbestendigheid laag. Inox is dé keuze in een hypermodern en stoer keukenontwerp, volledig hitte-, stoot- en vochtbestendig en bovendien duurzaam, want volledig recycleerbaar. Echter is inox zeer gevoelig voor krassen en spreekt het daarom niet iedereen aan.

4. Korte afstanden in je ideale keuken

Om hoog te scoren qua ‘gebruiksvriendelijkheid’ en ‘ergonomie’ is het belangrijk om de loopafstand in de gaten te houden. Het lijkt misschien logisch, maar in de praktijk blijkt het toch een uitdaging. De belangrijkste plaatsen zijn de kookplaat, spoelbak en koelkast. Die drie hotspots hou je best op maximum twee meter afstand van elkaar. Want als je bij elke maaltijd een marathon moet lopen, is de lol er snel af — ondanks je olympische conditie.

5. Werkbladhoogte volgens lichaamslengte

Die lage keuken uit vervlogen tijden was ideaal om je met vreselijke rugpijn op te zadelen. Vertrek daarom in je ideale keuken van ... jouw lichaamslengte. Ben je groot? Doe dan zeker de test. Ga met je armen in een hoek van 90° boven het werkblad staan. Vraag iemand om even te helpen met meten: de afstand tussen je onderarmen en het werkblad mag maximum 12 tot 15 cm zijn.

6. Gebruik voldoende lades

Weet je hoe jouw gebruikscomfort nog groter wordt? Door niet overal kasten met legplanken te plaatsen. Want die verplichten je tot rek- en strekoefeningen om overal bij te geraken. Meestal heb je bovendien geen enkel zicht op hetgeen zich achteraan de legplanken bevindt. Zorg daarom voor voldoende lades of uittrekbare kasten. Als je die opentrekt, kan je veel gemakkelijker bij je spullen. De realiteit leert dat je minder vaak vervallen producten weggooit of zaken dubbel koopt, omdat je een goed zicht hebt op wat je hebt.

7. Opbergruimte in je ideale keuken

Voorzie een handig opbergplekje voor al je keukentoestellen. Want als je ze netjes kan wegzetten, is je werkblad meteen vrij om het comfortabel schoon te vegen. Een koffiemachine, waterkoker of toaster gebruik je misschien dagelijks. Daarom kan je ze best een permanente plaats geven… In een open kast, of op het aanrecht wanneer je graag uitpakt met mooie toestellen die gezien mogen worden. In een kast met rol-of schuifwand wanneer je houdt van een cleane look. Inbouwen is ook een optie.

8. Ventilatie in je ideale keuken

Kies bewust voor een goede dampkap — eentje die krachtig genoeg is om de geuren en dampen tijdens het koken snel af te voeren. Een dampkap kan een zichtbaar element in je keukendesign zijn, ook bestaan er vandaag inschuifbare en dus onzichtbare modellen. Het is aan te raden om het geluidsniveau vooraf te testen. Want als je geen woord meer kan wisselen als de dampkap opstaat, is dat niet bevorderlijk voor de sfeer. Je hebt tegenwoordig heel wat geruisloze modellen. Zo combineer je comfort op verschillende vlakken tegelijk.

9. Voorzie voldoende stopcontacten in je ideale keuken

In de keuken gebruik je héél wat toestellen die een stopcontact nodig hebben. Tel daarbij een hongerige gsm, ipad of laptop die nodig aan de oplader moeten ... en je beseft dat jouw ideale keuken wel wat stopcontacten kan gebruiken. Voorzie daarom zeker voldoende stopcontacten op de plaats of in de kast waar je de verschillende keukenapparaten het meest gaat gebruiken. Bepaal het plekje waar smartphones en andere toestellen het veiligst kunnen worden opgeladen (weg van water en warmte) en voorzie ook daar wat je nodig hebt. Tijdens het koken komt er vaak nog een mixer, chopper of ander elektrisch apparaat aan te pas, voorzie dus ook zeker je kookeiland van voldoende elektriciteit. Een uitschuifbaar stopcontactengeheel is hiervoor de ideale oplossing.

10. Maak jouw keuken tot een ontmoetingsplaats

Jouw ideale keuken is open en uitnodigend. Het is de ontmoetingsplaats voor je gezin en je genodigden. Als het kan maak je ze ruim genoeg om samen te koken en te babbelen. Een goede keukenbouwer slaagt er zelfs in om in kleine ruimtes slimme oplossingen aan te rijken.

Jouw virtuele keukenontwerp

Worstel je met het kiezen van kleuren en materialen voor jouw ideale keuken? Dan biedt onze Design my Home-tool een geruststellende houvast. Met de persoonlijke begeleiding van onze makelaars of onze interieurdeskundige kan je daar nu al een virtuele samenstelling maken van werkbladen en kastkleuren voor jouw droomkeuken. Maak hiervoor een persoonlijke afspraak en geniet ervan!

Maak hier je afspraak