Maasmechelen krijgt er een ‘klein dorp’ bij, bouwvergunning voor 400 woningen aan water goedgekeurd

Vandaag start de laatste fase van het openbaar onderzoek, namelijk de aanplakking van de bouwvergunning op de site. “Dit initiatief past binnen onze woonvisie", zegt burgemeester Raf Terwingen (CD&V). “We willen dat er voor alle huidige en toekomstige inwoners een kwalitatief en betaalbaar woningaanbod is. We concentreren ons op sociale huisvesting, verkavelingen en een laatste luik met privé-ontwikkelaars." Er wordt gewerkt met verschillende prijsklassen voor gezinnen, alleenstaanden en actieve senioren.

Impact op mobiliteit

Een klein dorp langs het kanaal, vlak achter een winkelzone, roept ook vragen op qua mobiliteit. Zo stelt oppositiepartij sp.a zich de vraag of dat allemaal wel haalbaar is. “Al die nieuwe inwoners zullen via de rotonde aan de McDonald’s de site moeten verlaten", zegt Daan Deckers (sp.a). “Nog meer auto’s op een plaats waar al zoveel verkeer is. Fietsers en voetgangers zijn dan weer niet toegelaten op de ontsluitingsweg. Zij moeten een ommetje maken via het kanaal, tot aan de brug van Eisden-Dorp of tot aan de brug aan Lalezar. Wij willen vooral een veilige oversteek richting de ontsluitingsweg die naar de M2 en de Pauwengraaf leidt.”

Architect Jeroen Maesen sust: “Deze impact is op voorhand grondig onderzocht en volledig doorgerekend. Uit de mobiliteitsstudie blijkt dat het effect op het autoverkeer verwaarloosbaar is. Aan het rondpunt van de Omleidingsweg en de Koninginnelaan verhoogt de wachttijd op het drukst mogelijke moment met amper 1 seconde.”

De gemeente voorziet voor fietsers en voetgangers een aanpassing van de infrastructuur ter hoogte van shoppingcenter M2, weet schepen Stefan Thorez (Open Vld). “Zij kunnen probleemloos mee met het kanaal richting Maasmechelen Village of Maasmechelen-centrum. En op twee plaatsen kan het water worden overgestoken. Richting de vele winkels en de Pauwengraaf voorzien we in de beginfase een zebrapad. Er zal dus zeker een oversteekplaats volgen. Verder bekijken we of op termijn een brug of een tunnel kan ingepland worden.”

Groen

De totale site zal 30.000 vierkante meter groen krijgen. “Het draagt bij aan de biodiversiteit. De ruimte waar wordt gebouwd, wordt ruimschoots gecompenseerd. Zo bieden we de bewoners een optimale en rustige woonbeleving", zegt Jeroen Maesen. 

“We waarderen de efficiënte afhandeling door de gemeentelijke diensten enorm. Door constructief samen te werken, realiseerden we binnen een tijdspanne van 12 maanden een goedgekeurd ruimtelijk uitvoeringsplan voor de ganse site, binnen de strikte wettelijke bepalingen. Dit is het raamwerk, zeg maar, waarbinnen je per fase een bouwvergunning kan aanvragen. Deze krachtdadige opvolging is een schoolvoorbeeld voor alle lokale besturen.”

> Bekijk het artikel op de website van Het Laatste Nieuws
> Download hier het artikel van Het Laatste Nieuws