5 tips om energie te besparen

Alles begint bij een goed geïsoleerde en gezond verluchte woonomgeving. Maar ook al haal je een E30-peil zoals de appartementen van Willemskaai, dan nog kan je energie besparen. Door je energieverbruik goed in kaart te brengen. Of energiehongerige machines bijvoorbeeld alleen tijdens de daluren te gebruiken. Hierbij enkele eenvoudige tips waarmee je meer in je portemonnee overhoudt.

Hoeveel geld de besparingstips exact opbrengen, is voor iedereen anders. Maar gemiddeld zijn ze op jaarbasis goed voor een paar honderd euro. Terwijl je daarbij niet op comfort hoeft in te boeten. Van de meeste aanpassingen merk je in de praktijk amper iets, tenzij op je lagere energiefactuur.

1: Energie besparen door je thermostaat slim te programmeren

De helft van je energieverbruik gaat naar verwarming. Door de hoge energieprijzen zorgt dat voor een zware engergiefactuur.. Maar ... je kan niet zonder. Probeer daarom vooral zo efficiënt mogelijk te verwarmen. Dat kan door je thermostaat te programmeren volgens jouw ritme. Als je slaapt, mag de temperatuur in de leefruimte wat lager, toch? ‘s Ochtends kan je de temperatuur opnieuw laten toenemen. Mik daarbij op 21°C in de living en 18°C voor de slaapkamers — als je een gezellig warm donsdeken hebt, is 16°C zelfs genoeg.

2: Met 1°C lager kan je 100 euro besparen

Ken je het voordeel van het Belgische weer? Het is maar een relatief korte periode “echt koud”. Als je erin slaagt om die koudeprik op te vangen met een gezellige wintertrui, dan kan de thermostaat een graadje lager. Dat heeft een positieve invloed op je energieverbruik en kan je tot 100 euro besparing opleveren. Tegelijk is de natuur gebaat met deze vorm van energie besparen. Want de energie die je niet verbruikt, is de meest ‘duurzame’.

3: Stand-by uitschakelen is energie besparen

Het licht uitschakelen als je niet in de kamer bent, is een top-idee. Maar wist je dat toestellen in stand-by of opladers waarop geen toestel aangesloten is ... elektriciteit blijven verbruiken? Ga daarom op pad in je eigen woning en schakel elk toestel volledig af of haal de adapters uit het stopcontact. Daarmee bespaar je een hoop ‘sluipverbruik’. Wil je daarvoor een handig hulpmiddeltje? Steek die apparaten op een verdeelstekker met schakelaar. Dan ben je dankzij één druk op de knop met ze klaar.

4: Wijs het ijs in je diepvriezer de deur

IJs is een ideale isolator. Daardoor kan je het in een iglo of in een fancy ijshotel best comfortabel maken door de koude buiten te houden. Maar ... in een diepvriezer wil je die koude net binnenkrijgen. Daarom kan je maar beter de ijslaag in je diepvriezer verwijderen. Plan dus geregeld een ontdooi-moment om energie te besparen. Daarvoor kan je de inhoud vooraf best opwerken of tussentijds bewaren in een koelbox. Daarna rendeert je ijsvrije diepvries weer optimaal, wat tot een coole besparing leidt.

5: Proper gewassen op de eco-stand

De producenten van wasmiddelen verbeterden de afgelopen jaren hun formules. Daardoor kan je nu op lagere temperaturen wassen met een ‘stralend proper’ resultaat. Tel daarbij optimalisaties aan de nieuwe wasmachines, die efficiënter water gebruiken. Dan heb je met die nieuwe wasproducten en de eco-knop op je machine meteen een dubbele besparing binnen handbereik. Doe zelf een keer de test en merk dat je jaarlijks voor tientallen euro’s energie kan besparen.

> Lees hoe we duurzaamheid voorrang geven op Willemskaai