BEN E30 ... wat is dat eigenlijk?

BEN staat voor ‘bijna-energieneutraal’. Daarna volgt een cijfer om aan te geven hoe goed je woning scoort op het vlak van duurzaamheid. Voor één keer hoop je daarbij op een zo laag mogelijk cijfer, want dan verbruikt je woning weinig energie voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. In Willemskaai kiezen we bewust voor een optimale isolatie. De energie die we toch nog nodig hebben voor jouw wooncomfort komt uit hernieuwbare bronnen. Zo behalen we ons lage E30-peil waarmee we een positieve bijdrage leveren voor onze ecologische voetafdruk en je bespaart voelbaar op je energiefactuur.

Strengste norm voor bijna-energieneutraal (BEN)

Waarom zou je bewust voor bijna-energieneutraal kiezen? Ah ... omdat de energieprijzen enorm hoog zijn. Maar ook omdat je met een BEN-woning de natuur een stevige hand helpt. En dat is goed voor ons allemaal. Daarom verstrengt de overheid de regels: sinds 2021 moet een appartement een E30-peil of lager hebben om ‘BEN’ te zijn. En dat heeft extra voordelen. Je kan gedurende 5 jaar een korting van 50% op de onroerende voorheffing krijgen of een extra voordelig BEN-krediet. Mocht je het appartement later willen verkopen, dan krijg je een aantrekkelijke prijs omdat het ook dan nog aan de eisen voldoet en dus zijn waarde behoudt.

BEN-voorwaarden

Om E30 te scoren op je rapport voor ‘bijna-energieneutraal’ moet het appartement aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • In de gebouwschil (de buitenmuren van het appartementsgebouw) moet voldoende isolatie zitten.
  • Elk appartement moet over een apart ventilatiesysteem beschikken.
  • Het appartementsgebouw moet minstens 15 kWh/m2 hernieuwbare energie produceren via een combinatie van zonneboilers, zonnepanelen, warmtepompen, warmtepompboilers, biomassaketels of een aansluiting op een stadsnet.

Hoe controleer je bijna-energieneutraal?

Bij Willemskaai kiezen we tijdens de verschillende fases in het bouwproces voor de juiste oplossing om de E30 te garanderen. Dat begint bij het ontwerp, de technieken en het materiaal gebruik, waarvoor we samenwerken met ervaren architecten en vak experts. Daarna volgt de doordachte keuze van aannemers en installateurs. Die bouwen alles conform de normen, plaatsen de juiste technieken en leggen alles vast via overzichtelijke documenten. Zo heb je een helder beeld van de volledige opbouw. Eens je in het appartement woont, adviseren we je over het juiste onderhoud waardoor alles blijft voldoen aan de strengste eisen. Dat is dé manier om jaren intens te genieten van optimaal leefcomfort en een extra lage energiefactuur.

BEN-mythes ontkracht

1.    “De ramen van een BEN-woning mogen nooit open!”
Hmmm ... dat mogen ze wel. Maar dankzij het ventilatiesysteem is er sowieso voldoende verse lucht. Door je ramen toch open te doen, gaat er warmte verloren. Op koude dagen heb je dan extra energie nodig om het binnen opnieuw op te warmen.

2.    “De luchtkwaliteit in een BEN-woning is slechter”
Integendeel, als je voor bijna-energieneutraal kiest … krijg je een woning met betere luchtkwaliteit. Want de filters in je ventilatiesysteem zorgen ervoor dat er alleen propere lucht binnenkomt. Het enige dat je nog moet doen is de filters jaarlijks vervangen.

3.    “BEN-woningen raken oververhit.”
Tijdens het ontwerp van Willemskaai hielden we bewust rekening met de stand van de zon. Dankzij de doordachte plaatsing van de ramen en zonwerende beglazing, of door uitkragende terrassen intelligent te positioneren voorkomen we dat er te veel warmte in je appartement ophoopt. De optimale isolatie bewaart het aangenaam binnenklimaat — zowel in de zomer als in de winter.

Duurzaam is meer dan bijna-energieneutraal

Tussen onze doordachte appartementsgebouwen kiezen we ook bewust voor zoveel mogelijk groen. En we geven voorrang aan trage mobiliteit. Zo ontstaat er een aangename én gezonde leefomgeving die bovenop bijna-energieneutraal ook gewoon ... leuk is!

> Ontdek waarom Willemskaai zo duurzaam is