Kopen op plan: 5 heldere tips voor de eerste kopers

Bij een woonproject start de verkoop al voor de werken daadwerkelijk aanvangen. Hoe dat kan? Omdat de eerste klanten hun appartement ‘op plan kopen’. Dat heeft zo zijn voordelen, want je geniet onder andere van een aantrekkelijke prijs. Maar tegelijk creëert het ook enkele uitdagingen. Met deze vijf tips voorkom je problemen en sla je een slag als eerste koper.

1. Op plan kopen? Check de cijfers

Een belangrijke bijlage van je aankoopcontract is het lastenboek. Want daarin staan alle kosten beschreven die gepaard gaan met de aankoop van jouw appartement. Neem het daarom aandachtig door. Vraag een woordje uitleg om zeker te zijn. En controleer of de voorziene bedragen voldoende zijn om pakweg jouw keukenwens effectief te realiseren. Dubbelcheck bij ‘kopen op plan’ ook of álle kosten in het overzicht staan. Zo voorkom je dat er gaandeweg plots extra kosten worden aangerekend.

> Als je een appartement koopt op Willemskaai krijg je een persoonlijke begeleiding gedurende het hele traject: vanaf het moment waarop je je handtekening zet tot aan de dag waarop je je intrek neemt in je nieuwe thuis. Ook de voorziene basisbudgetten binnen het Willemskaai lastenboek zijn aanzienlijk. Daardoor kan je de indeling en het interieur van je appartement helemaal naar je hand zetten. Zowel esthetisch als budgettair. Zo bepaal je exact de kostprijs van jouw afgewerkte droomappartement.

2. Veilig op plan kopen dankzij de wet-Breyne

Ben je een van de eerste kopers bij een woonproject? Dan krijg je meestal een extra aantrekkelijke prijs. Maar ook dan blijft het een belangrijke aankoop, waarover je zekerheid wil. Sinds 1971 krijg je die spijkerharde garanties dankzij de wet-Breyne. Deze regelgeving zorgt ervoor dat jouw investering verzekerd is. Tenminste als er maar één aannemer of firma aan je appartement bouwt en de betaling in schijven verloopt. Ga dus niet in op voorstellen om verschillende (onder)aannemers toe te laten of alles ineens te betalen. Want dan vervalt je wettelijke bescherming als je gaat kopen op plan.

> Voor Willemskaai selecteren we één betrouwbare en ervaren aannemer om ons project te bouwen. Tegelijk werken we met betalingen in schijven. Zo ben je zeker dat jouw investering gewaarborgd is door de wet-Breyne. Neem gerust contact op, mocht je hier vragen bij hebben.

3. Controleer je plannen en contracten

Als je een handtekening onder een contract plaatst, kijk je met een arendsblik na wat er in de tekst beschreven staat, toch? Wel, doe dat ook met de plannen en contracten van je nieuwe appartement. Ga zelf eens langs bij de gemeente waar je gaat wonen. Daar kan je snel achterhalen of de bouwvergunning voor het nieuwe project in orde is. Wil je al op plan kopen nog voor die vergunning rond is? Dat kan dmv een optie, met opschortende voorwaarde -inclusief een concrete termijn. Zo ben je zeker van een terugbetaling mocht de bouw niet doorgaan. En last but not least: laat ook een clausule opnemen die de aannemer verplicht tot volledige afwerking.

> Met het project Willemskaai is Capstone Development Group niet aan zijn proefstuk toe. Dankzij onze ervaring met voorgaande projecten weten we wat voor jou als koper belangrijk is. We werken samen met een betrouwbaar notariskantoor voor de opmaak en advies van alle contractuele stukken. Bovendien spelen we graag open kaart: we zijn altijd bereikbaar voor extra duiding en uitleg. Want een helder contract en contact bevordert ieders gemoedsrust.

4. Ga langs in de kijkwoning

Kopen op plan betekent dat je het ontwerp moet bekijken op papier of via een 3D tekening  op een computerscherm. En dat is uiteraard niet hetzelfde als een bezoek aan het appartement dat je op het oog hebt. Welke stappen je wel kan ondernemen?

  • Bezoek de plek waar jouw appartement binnenkort verrijst. Zo krijg je een duidelijke eerste indruk.
  • Sommige ontwikkelaars investeren in een 3D tour, zo wandel je in virtual reality door je toekomstige appartement. Dat geeft je een goed beeld van de indeling en de onderlinge verhoudingen.
  • Mocht er geen 3D-tour beschikbaar zijn, vraag dan zeker om een goede begeleiding bij het interpreteren van het verkoopsplan.
  • Koop je later in het bouwproces, is er misschien wel een blik te werpen in de kijkwoning voorzien: hier krijg je een goed beeld van het eindresultaat.

Speciaal voor Willemskaai lieten we een innovatieve interieur-tool bouwen, Design My Home. Dit is een 3D virtual reality tour, waarin je - samen met jouw persoonlijke interieuradviseur - elk onderdeel van het interieur in real-time kan aanpassen. Zo kom je tot de ultieme kleur- en stijlcombinaties.

5. Bescherm jezelf tegen vertragingen

Geraak je stilaan overtuigd dat het een goed idee is om te kopen op plan? Slim, want dan kan niemand anders jou voor zijn en jouw favoriete appartement afsnoepen.

In je verkoopovereenkomst staat de opleveringsdatum genoteerd. Houd er rekening mee dat weersomstandigheden (regen, vorst, té warm) een impact hebben op de bouwtermijn. Vertragingen kunnen jouw verhuisplannen nogal in de war sturen. Een goede en open communicatie over de vordering der werken is dan ook noodzakelijk. Bijkomend kan in het aankoopcontract van je nieuwbouwappartement een schadevergoeding worden opgenomen voor ernstige vertragingen, die niet weer-gerelateerd zijn. Hoeveel die bedraagt? Vaak komt die overeen met het bedrag dat je tijdens die periode als huur had kunnen vragen.

> Bij Willemskaai bouwen we intensief aan een plek waar iedereen graag woont, vanaf de eerste dag. Daarom houden we van een open en up-to-date communicatie, zeker als het over financiën en termijnen gaat. Door het regelmatige contact met je persoonlijke klantenbegeleider, die tevens nauwgezet betrokken is bij de bouwwerf, wordt je continu op de hoogte gehouden van de werken. Zo start jij goed geïnformeerd en met een aangenaam gevoel aan je Willemskaai-avontuur.

Neem contact op voor je persoonlijke Willemskaai-verkoopsbegeleiding