STOP-principe van Willemskaai

Ken jij de ingrediënten van duurzame mobiliteit? Stappen, trappen, openbaar vervoer en elektrisch of hybride personenwagens. Als je die volgorde aanhoudt, krijg je vanzelf ... STOP als letterwoord. Dat principe zorgt voor een veilige en milieuvriendelijke leefomgeving. Daarom hebben we bij het ontwerp van Willemskaai alles voorzien om vanuit dit principe het maximale mogelijk te maken. Zo geniet jij nog meer van jouw plekje in de groene omgeving aan het water.

Stappen naar duurzame mobiliteit

Om te weten wat de meest duurzame vorm van mobiliteit is, kan je kijken naar de uitstoot van CO2:

  • Stappen = 0 g/km
  • Trappen (fiets) = 0 g/km
  • Openbaar vervoer = 85 g/km (bus)
  • Personenwagen (1 tot 4 inzittenden) = 132 g/km

Logisch dat stappen er torenhoog bovenuit steekt, want je stoot natuurlijk helemaal geen koolstofdioxide uit. Stappen als lichaamsbeweging  is extra gezond. Daarom hebben we in het Willemskaai-ontwerp mooie wandelpaden voorzien met doorsteken waarmee je vlot heen en weer kan.

Met de fiets loopt het op wieltjes

“Op een fiets stoot je toch ook geen CO2 uit. Waarom staat die dan niet gedeeld eerste?” Laat duidelijk zijn dat fietsen ook een perfecte keuze is. Maar ... om zo een fiets te maken heb je wel onderdelen nodig waarvan de productie voor koolstofdioxide zorgt. Al blijft het een ideale oplossing voor iets grotere afstanden, of omdat een (gezins)fietstocht ook gewoon leuk is. Je fietsen berg je netjes op in de ruime fietsstallingen onder het project. Bovendien is Willemskaai centraal gelegen en bevinden heel wat scholen, winkels en recreatieve bestemmingen zich op wandel- en fietsafstand.

Kies de fiets of de bus

Sommige bestemmingen liggen te ver om te voet of per fiets te bereiken. Het STOP-principe zegt niet dat je nooit meer iets verder weg mag gaan. Het uitgangspunt voor duurzame mobiliteit zegt vooral STOP tegen de auto. Kijk daarom eerst of je niet voor een bus- of treinrit kan kiezen. Het hangt een beetje af van de drukte, maar ‘je laten rijden’ heeft ook zijn voordelen: onderweg kan je ontspannen met een boek of je telefoon. De juiste halte in de gaten houden, volstaat. Al de rest kan je gewoon aan je voorbij laten gaan.

Carpoolen is ook duurzame mobiliteit

“Mag ik dan helemaal geen personenwagen meer hebben?” Neen, integendeel. Op Willemskaai hebben we alle voorzieningen voor je wagen getroffen. Want uiteraard moet je ook vlot op het werk, bij vrienden en familie of aan de schoolpoort geraken. Maar misschien kan je extra slim met je auto omgaan. Hoe? Bijvoorbeeld door te carpoolen. Dat is een originele manier om je buren beter te leren kennen en om tegelijk de hoeveelheid uitlaatgassen te beperken.

Klaar voor de omschakeling naar hybride & elektrisch rijden

In de ondergrondse parking van Willemskaai is elke autostaplaats standaard voorzien van een beveiligd stopcontact om “traag” te laden. Hiermee is Willemskaai klaar voor een toekomst van hybride en/of elektrisch rijden. Toch liever je eigen laadpaal? Vraag advies aan het Willemskaai team over de mogelijkheden.

Duurzame mobiliteit heeft voorrang op Willemskaai

Als je het grondplan van Willemskaai erbij neemt, zie je meteen dat de duurzame mobiliteit voorrang krijgt. De vele wandel- en fietspaden spreken voor zich…winkels, scholen en ontspanningsmogelijkheden zijn vlakbij. Uiteraard blijft er ook plaats voor (elektrische) personenwagens. Al lanceren we graag een warme oproep om samen het STOP-principe tot een succes te maken. Zo geniet iedereen nog meer van zijn of haar verblijf op Willemskaai.

> Ontdek nog meer over onze duurzame aanpak