De voordelen van de wet Breyne als koper

Een appartement koop je niet elke dag. Het is dus volkomen logisch dat je bij de aankoop van een nieuwe woonst niet over één nacht ijs gaat. Heb je nog juridische vragen? Neem dan zeker de Wet Breyne eens ter hand. Deze wet garandeert jouw rechten als koper, zodat je in alle veiligheid, rust en vertrouwen kan intekenen op jouw nieuwe appartement.  

Het woonproject Willemskaai heeft heel wat te bieden. Je woont er op een buitengewone locatie, aan de boorden van de Zuid-Willemsvaart en vlakbij het drielandenpunt. In de omgeving valt er heel wat te beleven: zowel natuurliefhebbers als shopaholics kunnen in Maasmechelen hun hart ophalen. Bovendien geniet je als koper - dankzij de wet Breyne - van een aantal voordelen, zodat je zorgeloos kan wegdromen bij jouw toekomstige woning

Wat is de wet Breyne?

De wet Breyne dateert van 1971 en regelt de woningbouw in België. Deze wet biedt  bescherming aan toekomstige eigenaars die: 

  • een woning laten bouwen
  • een te bouwen woning kopen
  • een woning in aanbouw kopen

Wat zijn de voordelen voor de toekomstige bewoners van Willemskaai?

Als toekomstige bewoner van Willemskaai geniet je dankzij de wet Breyne van een aantal voordelen: 

Bescherming tegen insolvabiliteit

De wet Breyne biedt de toekomstige eigenaar bescherming tegen de insolvabiliteit van de bouwonderneming. Dat wil concreet zeggen dat er een financiële garantie is die de toekomstige eigenaar beschermt als de onderneming haar verplichtingen niet nakomt, bijvoorbeeld bij een faillissement.

10-jarige aansprakelijkheid

Dankzij de wet Breyne kan je op jouw twee oren slapen. Want de 10-jarige aansprakelijkheid voor ernstige - zichtbare of verborgen - gebreken garandeert jou dat gebreken die de stabiliteit of de stevigheid van jouw woning aantasten, dadelijk rechtgezet worden. 

Oplevering in 2 fases

Voor de oplevering van het appartement geldt de verplichting om in twee fases op te leveren: de voorlopige oplevering en de definitieve oplevering (minstens één jaar na de voorlopige oplevering). Zo doorloop je als koper in je nieuwe woning de vier seizoenen en heb je een zekere controle over de definitieve oplevering en bijgevolg aanvaarding van de uitgevoerde werken.

Betaling in schijven

Je betaalt de aankoop van je droomwoning in schijven volgens de graad van afwerking. In lijn met de wet Breyne mag het bedrag van elke schijf niet hoger zijn dan de waarde van de verrichte werkzaamheden. Zo heb je als toekomstige bewoner altijd een goed beeld waarvoor je juist betaalt en overschrijden je uitgaven nooit de gerealiseerde bouwwerken. 

Wat als de wet Breyne niet wordt nageleefd?

Stel je vast dat de wetsbepaling niet nagekomen wordt? Dan kan jij als koper het contract of een betreffende clausule van het contract nietig laten verklaren.

Uiteraard gaan we er vanuit dat je geen gebruik dient te maken van de wet Breyne: we waken erover dat alle bepalingen doorheen de realisatie van Willemskaai strikt worden nageleefd. Beschouw het eerder als een extra garantie bij de aankoop van jouw droomwoning. Ben je klaar om de stap te zetten? Neem contact met ons op, dan begeleiden we je graag persoonlijk naar de woning van jouw dromen.