Bio-ecologisch bouwen: 5 bewezen gezondheidseffecten

Een bouwmateriaal kiezen, doe je meestal op basis van prijs of smaak. Maar wist je dat die materialen ook een belangrijke invloed op je gezondheid hebben? Daarom loont het om bewust bio-ecologisch te bouwen. Daarvoor gebruik je best materialen die eventuele schadelijke invloeden van vocht, schimmels en huisstofmijten voorkomen. 80 tot 90% van je tijd breng je binnen door (kantoor, thuis, winkel, fitness …) en als je daarbij alle slaapuren optelt, weet je dat die kamer extra veel aandacht verdient. Samen met de interieurexperts van Willemskaai maak je de juiste keuzes.

Bio-ecologisch bouwen begint bij de bouwmaterialen

Waaraan moet een bouwmateriaal voldoen om er bio-ecologisch mee te kunnen bouwen? Daarvoor controleer je of het materiaal:

 • bestaat uit onuitputtelijke, natuurlijke basisgrondstoffen
 • zonder of met zo weinig mogelijk chemische toevoegstoffen gemaakt is
 • zonder zware milieubelasting
 • zonder schadelijke gevolgen voor de menselijke gezondheid

Daarom kiezen we plantaardige, dierlijke en/of minerale grondstoffen en beperken we de synthetische grondstoffen uit fossiele of petrochemische bronnen zoveel mogelijk.

Samenspel van verschillende parameters

Bio-ecologisch bouwen resulteert in een energie- en waterzuinig gebouw. Daardoor kan je alle nieuwe projecten bio-ecologisch noemen. Maar als je echt het verschil wil maken zoals op Willemskaai, is het belangrijk om bewuste keuzes te maken voor energie, water, materialen en de ligging:

 • De grootte van de site maakt een optimale architecturale én stedenbouwkundige invulling als totaalconcept met een beleving mogelijk — de doordachte inplanting zorgt voor een optimale bereikbaarheid en een energiegunstige zon-oriëntatie.
 • Gebouwd met zoveel mogelijk ‘bio-ecologische materialen' — zowel in het exterieur als het interieur herken je natuurlijke opties.
 • Met een efficiënt energie-concept — de woonvolumes vormen een compact geheel met een voordelige oriëntatie, inclusief een goede isolatie en ventilatie.
 • Energiebesparende en energiezuinige basisinstallaties — de zonnepanelen en de regenwateropvang zorgen voor een duurzame basis.
 • Met een gezond en aangenaam binnenklimaat — het interieur volgens jouw wensen, biedt een optimale geborgenheid.

Bio-ecologisch bouwen voor je gezondheid

Gezondheidsklachten kan je vaak linken aan slecht werkende verwarmings- of ventilatiesystemen. Maar ook verontreinigende stoffen in bouwmaterialen, vluchtige organische of chemische verbindingen en schimmels zijn nefast voor je gezondheid.

 • Vocht en schimmel vergroten het risico op ademhalingsstoornissen en astma met 40%.
 • Kinderen die 3 tot 5 jaar in een vochtige woning wonen, hebben tweemaal zoveel last van ademhalingsproblemen, astma of bronchitis.
 • Het radioactieve radon in sommige bouwmaterialen zou in hoge concentraties voor longkanker kunnen zorgen.
 • Slechte binnenlucht, een onaangename temperatuur of veel omgevingsgeluid wegen op je mentale gezondheid.

Willemskaai is vijfmaal gezonder

Bio-ecologisch bouwen is een aanrader. En op Willemskaai ontdek je vijf tastbare voorbeelden van die duurzame aanpak. Dat is vijf keer een bewijs dat jouw gezondheid hier in topvorm blijft:

 1. We bouwen volgens de nieuwste en meest duurzame technieken voor isoleren, verwarmen en ventileren.
 2. Iedere koper krijgt een persoonlijke begeleiding bij de afwerking van zijn of haar appartement en wordt hierin volledig ondergedompeld in de wereld van bio-ecologisch verantwoorde afwerkingsmaterialen.
 3. Alle parketten in de appartementen oliën we met bio-ecologisch gekeurde producten.
 4. De keukenleverancier gebruikt uitsluitend FSC-gekeurde houtsoorten en duurzaam gecertificeerde verven.
 5. Met bio-ecologische verven voor je interieur, kies je voor je gezondheid.
 6. Kopers die hun appartement volledig laten bemeubelen, krijgen persoonlijk advies over duurzaam geproduceerde meubelmerken.

In je appartement op Willemskaai geniet je optimaal van de natuurlijke omgeving aan de water- of de parkkant. Ideaal om heel lang de mooiste herinneringen te verzamelen.

> Ontdek nog meer duurzaamheidskenmerken van Willemskaai