Verken de mooiste fietsprovincie vanuit Willemskaai

10 tips voor een leuke fietstocht in Limburg 

Een fietstocht in Limburg is altijd een goed idee: het is nu eenmaal een van de mooiste provincies om al trappend te verkennen. Je doorkruist glooiende landschappen, volgt kronkelende weggetjes tussen plantages en vindt – niet onbelangrijk – op elke hoek van de straat wel een gezellige brasserie om even op krachten te komen. De ervaren fietser legt het wereldberoemde ‘fietsknoopppunt’ bijna met de ogen dicht af. Maar voor de meesten onder ons is het aangewezen om de nodige voorbereidingen te treffen.

De frisse buitenlucht die door je haren waait, de kinderlijke vreugde als je in volle vaart van een heuvel bolt, het voldane gevoel als je ’s avonds je fiets opbergt, … Om al die potentiële pret niet te bederven, haal je er voor je vertrek best een kleine checklist bij. Onderstaande 10 tips mogen daarop zeker niet ontbreken.    

  1. Veilig op de baan

Check voor je aan je fietstocht in Limburg begint altijd grondig of je fiets nog helemaal in orde is. Werken de remmen naar behoren? Blijven je banden stevig opgepompt? Ook wanneer alles er goed uitziet, zorg je tijdens je tocht best voor reservemateriaal of gereedschap om mogelijke problemen op te lossen. Zo vermijd je alvast kleine tegenslagen.

  1. Veilig langs de baan

Het voordeel van een recreatief fietstochtje? Je kan stoppen als je daar zin in hebt. Bij voorkeur op een leuk terrasje of aan een picknickplaats met een fotogeniek uitzicht. Eens je energiepeil weer op punt staat, is het mooi meegenomen als je je fiets terugvindt waar je hem voor je pauze achterliet. Voorzie dus zeker een fietsslot, waarmee je je fiets bij voorkeur vastmaakt aan een stalling of een ander stevig object.

  1. De kleren maken de fietser

Haal je jouw fiets pas van stal als de zon aan de hemel staat? Of ben jij niet vies van een beetje regen en wind? Welk fietsweer jij ook verkiest, het kan nooit kwaad om de dag voor je fietstocht in Limburg even het weerbericht te bekijken. De dag zelf kan je zelfs een rondje in de tuin lopen om de werkelijke gevoelstemperatuur te checken. Zo kies je de beste outfit om op een aangename manier kilometers te maken.

  1. Energiedipje voor zijn

Tijdens een lange fietstocht verbruik je heel wat energie. Zelfs wanneer je bijvoorbeeld een vlakke route langs de Maas volgt. Om hongerklopjes te voorkomen of snel te verhelpen, stop je een kleine snack in je rugzak. Een stuk fruit, een energiereep, een drankje met wat suikers, … Als je ‘in panne’ valt zonder een cafeetje in de buurt, zal je jezelf dankbaar zijn voor dat kleine lekkers.

  1. En route

Ook wanneer je vrij zeker bent van je richtingsgevoel, is het aangeraden om op voorhand je route uit te stippelen. Het uitgebreide Limburgse fietsroutenetwerk biedt je heel wat mogelijkheden. Denk bij je voorbereiding na over hoe zwaar de tocht mag worden, hoelang ze mag duren, welke mooie plekjes je wil bezoeken enzoverder. Op die manier hoef je tijdens het fietsen niet meer al te veel na te denken.

  1. Doseren is een deugd

Als je vol enthousiasme aan je fietstocht in Limburg begint, ben je wellicht geneigd om meteen stevig door te trappen. Om ook van de tweede helft van je fietsavontuur te genieten, doe je er goed aan om je wattage in het begin binnen de perken te houden. Geef je ogen de kost, sla een babbeltje met je fietsgenoten, … Zo hou je voldoende energie over voor de rest van de dag.

  1. Fietsen voor iedereen

Sta je te trappelen om te trappen, maar heb je zelf geen fiets? Of krijg je de jouwe niet makkelijk vervoerd? Dan kan je op twaalf locaties in Limburg een groene ‘Fietsparadijs Limburg’-fiets ontlenen. Je hebt er zelfs de keuze tussen verschillende modellen: een trekkingfiets, een elektrische fiets, een tandem of een kinderfiets. Meer info vind je op fietsparadijslimburg.be.

  1. Te land en ter water

In Limburg steek je met de veerpont makkelijk de Maas over als je wilt aansluiten op het Nederlands-Limburgs fietsroutenetwerk. Neem dit zeker in je fietsroute op als je een kort boottochtje over rustig kabbelend water helemaal ziet zitten. Ook in Maasmechelen vind je trouwens twee locaties waar je een vlotte overtocht maakt (tussen fietsknooppunten 50 en 27, en fietsknooppunten 52 en 17). 

  1. Ken jezelf

Ben je sportief aangelegd en verteert jouw lichaam zonder problemen een intensieve fietstocht in Limburg? Dan kan je met een gerust gemoed – en waarschijnlijk de nodige flair – op je fiets springen. Reken je jezelf eerder tot de gelegenheidssporters? Plan dan niet overhaast een lange fietstocht in. Je neemt beter even de tijd om je conditie en spierkracht op een gezonde manier op te bouwen. Anders kan je het tijdens of na je lange fietstrip knap lastig krijgen.

  1. Verdiende beloning

Een fietstocht is meer dan plezierig tijdverdrijf, het telt ook als een mooie sportieve prestatie. Laat het dus zeker niet na om jezelf na thuiskomst te verwennen met een warme douche en een uitgebreid avondmaal. Je hebt het verdiend!

Laat jij jouw fietstochten liever starten vanuit je eigen woning aan het water?

Ontdek dan snel onze appartementen in een oase van groen en rust.